Stichting "RIDING FOR AFRICA" - www.ridingforafrica.com

Jolanda Adelaar is ambassadeur van de stichting Riding for Africa. Een stichting, opgericht door Dinja van Woerden, die kinderen uit de Afrikaanse achterstandswijken gratis paardrijles geeft en voorziet van paardrijkleding. Jolanda Adelaar: ,, Ik wil graag dat paardensport toegankelijk is voor iedereen. Het is zo'n mooie sport dat mens en dier met elkaar verbind. Het is zonde dat het vooral word gezien als een sport voor de rijken terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Kijk bijvoorbeeld naar hoe ik begon met mijn leven met Guus.
Of het nu sport, muziek of dieren zijn, een passie beschermd een kind tegen de negatieve invloeden van armoede zoals bendevorming of drugs. Paarden hebben mijn leven veranderd en ik hoop dat de kinderen van Riding for Africa dit ook kunnen beleven!"

Super Guus sleutelhanger voor Riding for Africa. Steun Riding for Africa met jouw eigen Super Guus in handformaat. Met de aankoop van een Riding For Africa sleutelhanger sponsor je de stichting Riding for Africa en je draagt direct bij aan het levensonderhoud van de makers ervan in de townships! Ga naar www.ridingforafrica.com

 

Dinja van Woerden over haar stichting Riding for Africa: ,,In Zuid-Afrika rijden de rijke blanken paard en staan zwarte mensen voor een karig loontje letterlijk met de blote handen de stallen uit te mesten", vertelt de uit Nederland afkomstige amazone en instructrice Dinja van Woerden. Dit pijnlijk zichtbare klassenverschil was voor haar aanleiding zich in te zetten voor de kansarme mensen in Zuid-Afrika. Ze begon vorig jaar gratis les te geven aan kansarme jongeren en startte onlangs in Nederland een inzamelingsactie voor rijkleding.
Dinja van Woerden was twintig jaar lang als nationaal amazone, paardentrainster en instructrice actief in Nederland. In 1997 vertrok ze naar Zuid-Afrika. ,,De Zuid-Afrikaanse dressuurkampioene Leanne Mostert smeekte me als het ware tijdens een vakantie daar te komen wonen en helpen. In Zuid-Afrika komen af en toe goede instructeurs een clinic geven, maar vaste begeleiding is er nauwelijks", legt Van Woerden uit. Ze besloot op het verzoek in te gaan en emigreerde naar Kaapstad. Daar nam ze de instructie en training van rijke Zuid-Afrikaanse ruiters en hun paarden op zich.

Inzamelingsactie rijkleding
Vorig jaar besloot Van Woerden een tijd uit Zuid-Afrika te vertrekken om na te denken over de toekomst. ,,Ik zag hoe slecht de grooms worden behandeld in Zuid-Afrika en wilde daar verandering in brengen. Ik wil een bijdrage leveren om het verschil tussen blank en zwart en arm en rijk te verkleinen. In die vier maanden buiten Zuid-Afrika dacht ik na over mijn mogelijkheden om de kansarme mensen daadwerkelijk te helpen." In september 2009 keerde Van Woerden terug naar Zuid-Afrika. Ze pakte haar werk als paardentrainster en instructrice voor rijke mensen weer op om geld te verdienen, maar ze startte ook met het geven van gratis lessen aan kansarme kinderen. Een rijke Zuid-Afrikaan, voor wie Van Woerden een paard traint, stelt voor die rijlessen gratis zijn pony's beschikbaar. ,,Al snel had ik een aantal enthousiaste kinderen bij elkaar, maar ze kwamen wel in korte broek of spijkerbroek opdagen. Geld voor geschikte rijkleding hebben ze natuurlijk niet. Daardoor kwam ik op het idee een inzamelingsactie voor rijkleding te beginnen. Ik dacht terug aan Nederland waar ik wel zes rijbroeken in de kast had liggen, terwijl ik er maar een paar droeg. Volgens mij geldt dat voor veel meer mensen en ik hoop dat zij die overgebleven kleding beschikbaar willen stellen. Ik zoek alles wat gebruikt kan worden voor het werken in de stal en het rijden. Van rijbroeken en laarzen tot caps, jassen en handschoenen." Iedereen die kleding wil doneren kan contact opnemen met Dinja van Woerden (dinjavanwoerden@hotmail.com) of Mireille Maurice (mvam@kpnplanet.nl), die Van Woerden vanuit Nederland de helpende hand biedt. ", zegt Van Woerden hoopvol.

De grote droom van de Nederlandse instructrice is het opzetten van een compleet educatiecentrum, waar kansarme jongeren een volwaardige opleiding tot onder meer ruiter, stalmanager, groom of hoefsmid kunnen volgen. ,,Er zijn hier ontzettend veel paarden, dat betekent dat er heel veel werk is in de sector. Nu rijden de blanken paard en voeren de kansarme mensen zonder plezier en voor heel weinig geld het zware werk uit. Ik wil de kansarmen die echt van paarden houden de kans geven goede banen in de paardensector te vinden."

www.ridingforafrica.com

Foto's van de sterren van Riding for Africa: