Een leven met Guus:

Toen Jolanda Adelaar 12 was mocht ze op pony-kamp. Daar ontmoette ze een Fjordenpaard genaamd "Guus". Guus werkte toen als manege pony. Mensen vonden Guus er vreemd uitzien voor een fjord, want hij heeft een andere kleur dan de andere fjorden op die manege. Hij heeft een rode aalstreep door zijn manen en staart in plaats van zwart. Nu weten we dat hij de Noorse kleur “rodblakk" heeft. Rodblakk is een bekende fjordenkleur in Noorwegen, maar minder bekend buiten Noorwegen. Waarschijnlijk kwam Guus oorspronkelijk uit een Duits natuurreservaat en werd naar Nederland geïmporteerd met een groep andere fjorden om hier verkocht te worden op de paardenmarkt. Niemand wist wie Guus zijn ouders waren of wanneer hij werd geboren.

  
Foto's: Rodblakk manen en staart van Guus

"Het Fjordenpaard lijkt het meest op de laatst overgebleven wilde paardensoort: Het Przewalski paard, die nog 66 chromosomen hebben (onze gedomesticeerde paarden hebben 64 chromosomen). De fjord heeft net als de Przewalski, het "dun gen", dat geeft ze primitieve kleur en aftekeningen. Het fjordenpaarden stamboek erkent 5 kleurvariaties: rodblakk, brunblakk, gullblakk, ulsblakk en gra."


Foto: Przewalski paarden

Na dit ponykamp vertelde Jolanda aan haar ouders dat ze een heel bijzonder paard had ontmoet. Na een jaar had Jolanda het nog steeds over dit Guus-paard van het ponykamp ... Uiteindelijk zeiden haar ouders dat ze Guus mocht hebben als ze een goedkope plek kon vinden waar hij kon staan. Jolanda ging op de fiets de boerderijen in haar buurt langs..en het lukte, Guus kon bij een boer naast de koeien staan.
Jolanda leidde Guus op zonder zadel tussen de koeien… Ze wilde graag buitenritten maken, maar hier was Guus te heet voor. Na 1 jaar werd ze lid van de plaatselijk ponyclub. Toen Jolanda met Guus daar de eerste dag aankwamen verraste ze iedereen…Ze vroegen haar of ze wel wist dat als je lid bent van een ponyclub, dat het dan de bedoeling is om deel te nemen aan wedstrijden...

Jolanda begon gewoon wedstrijden te rijden met haar fjord tussen de “gewone” pony’s en ze deden mee aan alle disciplines. Er werd in die tijd nog vreemd opgekeken naar een fjord op wedstrijd. Er werd veelal gemompeld dat het een karrenpaard was; “zet hem voor de ploeg”, “wat doet een trekpaard hier” enz enz. Niets werkte zo motiverend voor Jolanda. Jolanda blonk met Guus uit in dressuur. Binnen 2 jaar reed Guus van de B naar de Z en werden ze kringkampioen Z2 dressuur pony’s 2000. Er was bij Jolanda geen denken aan om Guus in te ruilen voor een paard toen Jolanda 18 werd en de overgang moest maken naar de paarden. Ze nam Guus gewoon mee naar de paarden en reed daar ook Z2 + 20 wp.
 

Guus overleeft tumor

Guus ontwikkelde een vreemd groeiend gezwel op zijn hoofd dat een tumor bleek te zijn die vlak naast een belangrijke ader naar zijn hersenen lag. Het groeide en moest worden verwijderd voordat het te laat was. Oma Adelaar hielp mee met het betalen van deze operatie. De operatie is goed verlopen en Guus kon weer verder leven. Oma Adelaar overleed in 2010, het jaar dat Jolanda met Guus zou afstuderen voor haar Master Class ...

Guus herstelde 100% van de operatie.

Vanwege de bijzondere prestaties in de sport met een fjordenpaard werd Jolanda met Guus uitgenodigd om hun kur te rijden op vele nationale en internationale evenementen, waaronder de FEI World Cup Dressage Final in 2005. Jolanda gebruikt haar creativiteit o.a. om haar eigen gekostumeerde paardenshows te ontwerpen. Ze creëerde een fanclub voor Guus op het internet, maakte de website superguus.com en in 2006 schreef en illustreerde ze haar eerste boek, getiteld Guus. Jolanda werd de eerste dressuurruiter in Nederland in de subtop dressuur met een fjordenpaard. Guus zijn hoogste score in de Subtop was 58%.

Master Class met Guus

In 2008 kon Jolanda worden toegelaten tot de Masterclass van NHB Deurne Helicon. Een opleiding die ze zelf financierde. De Masterclass is een twee jarige hippische beroeps opleiding voor ruiters die uitkomen op nationaal of internationaal niveau en al professioneel werkzaam zijn in de paardensport. Bekende oud-studenten van de Masterclass waren Olympisch amazone Imke Schellekens-Bartels, Maikel van der Vleuten en wereldkampioen Young Riders '09, Lotje Schoots. Tijdens de Masterclass trainde Jolanda bij Marlies van Baalen. Na 2 jaar slaagde Jolanda voor de Masterclass en werd ze verkozen tot Helicon student van het jaar. Ze werd gehuldigd op Guus tijdens "Horse Event 2010".

Jolanda probeert Guus een zo goed mogelijk leven te geven, hij staat de hele dag in de wei, heeft sociaal contact en ze houd haar trainingen afwisselend door regelmatig bitloos en met enkel een neckrope te rijden.

Jolanda over Guus en de toekomst: “Ik heb Guus nu al meer dan 15 jaar, samen zijn we opgegroeid en volwassen geworden. Ik ben wie ik ben mede dankzij Guus. Hij is het paard van mijn leven en mag bij mij oud worden. Voor alle lieve fans die nog een show van hem willen zien: Zolang Guus gezond is en het leuk vind, blijft hij voorlopig nog beschikbaar om voor evenementen geboekt te worden.” Lees meer over Jolanda >>

GUUS, het fjordenpaard die de moeilijkst oefeningen uit de Grand Prix dressuur beheerst, piaffe en passage. Hij reed samen met zijn amazone, Jolanda Adelaar, hun kür op vele nationale en internationale evenementen, waaronder de FEI World Cup Dressage Final in 2005.
Guus is het eerste fjordenpaard in Nederland die wist door te dringen tot de Subtop dressuur. Jolanda volgde samen met Guus de 2 jarige Masterclass Paardensport van NHB Deurne Helicon, een opleiding voor ruiters die minimaal uitkomen op nationaal niveau. Jolanda slaagde voor de Masterclass in 2010 en werd verkozen tot Helicon Kanjer van het jaar van 12 scholen. Ze werd samen met Guus gehuldigd tijdens Horse Event 2010. Guus heeft zijn eigen boek, fanclub en een baasje die heel veel van hem houd!

Filmpje uit 2007:
 • Naam paard: Guusje of Super Guus
 • Eigenaar paard: Jolanda Adelaar
 • Trainer: Jolanda Adelaar
 • Leeftijd: onbekend, +/- 1994 geboren
 • Ras: Noors Fjordenpaard
 • Kleur: Rodblakk
 • Afstamming: onbekend
 • Stokmaat: 1.49m
 • Wedstrijd: Eerste fjord in NL Subtop dressuur, Z2 +20 wp, L springen, B sgw
 • Kampioenschappen: KNHS Kringkampioen Z2 dressuur in 2000
 • Show: Piaf, passage, Spaanse pas, Spaanse draf, Pesade
 • Evenementen: o.a. special act op FEI Word Cup Dressage final in 2005
 • Uitzonderingen: Hij is zindelijk
 • Favoriete bezigheid: Eten
 • Lievelingseten: Bruine boterhammen

Covers:


Guus als bouwplaat voor rubriek met bekende paarden in tijdschift Bit:

Guus close up:Jolanda met Guus geslaagd voor de Masterclass NHB Deurne in 2010: